Volg mij:

Vrij om jezelf te zijn

MatriXmethode

Met de eenvoud en effectiviteit van de MatriXmethode leer je tijdens een kortdurend traject (weer) baas te worden over je emoties en gedachten. Uitgangspunt is de interne strategie die iedereen zelf heeft ontwikkeld (bewust of onbewust) bij leren en emoties.

Bij de MatriXmethode krijgen leren (ofwel informatieverwerking) en emoties beide aandacht, omdat deze strategieën nauw met elkaar zijn verbonden. Want als je hoofd overloopt, reageer je al snel geïrriteerd. Of je bent zo zenuwachtig voor je examen dat je niets meer weet van wat je zo goed hebt geleerd.

Bijvoorbeeld de manier waarop je informatie in je hoofd opslaat en weer terug kunt vinden. En hoeveel ruimte heb je nog in je hoofd? Zit het misschien vol of is het chaotisch druk?

Leren & informatieverwerking

Op scholen wordt de lesstof veelal stapsgewijs aangeboden. Vanuit details wordt het grotere plaatje duidelijk. Dit systeem werkt prima bij kinderen en volwassenen die meer met hun linker hersenhelft denken, dus met een linksgeoriënteerde leerstijl.
Er is echter ook een groep (en het lijkt wel of die steeds groter wordt) die voornamelijk met hun rechter hersenhelft denkt, ook wel ‘beelddenkers’ genoemd. Deze mensen zijn juist gebaat om éérst het grotere geheel te zien, de oplossing, om daarna te kijken hoe je daar kunt komen. Teveel details veroorzaken juist chaos bij hen.

Zowel kinderen en volwassenen kunnen zichzelf de volgende vragen stellen:

  • Hoeveel ruimte heb je nog in je hoofd?
  • Passen er nog wel nieuwe prikkels en informatie bij?
  • Is het inmiddels misschien chaotisch druk?

Met de MatriXmethode ruim je eerst deze chaos op. Daarna leer je om alle informatie visueel, dus beeldend, op te slaan. Dit is iets wat iedereen kan leren en waar beelddenkers vaak in uitblinken.

Voor iedereen is het uiteindelijke doel om beide hersenhelften optimaal te ontwikkelen zodat ze goed samenwerken. In plaats van ploeteren met de linker hersenhelft (en met alle negatieve emoties die daardoor kunnen ontstaan), gebruiken beelddenkers met de matriXmethode de creatieve kracht van de rechter hersenhelft om tot volledige ontwikkeling te komen.

Emoties

Met emoties heb je ook een strategie, zoals de manier waarop jij reageert als er iets fijns gebeurd. Maar ook je reactie op iets waarvoor je bang bent. Dat kan een spin zijn, die ene persoon die je liever uit de weg gaat, je herinnering aan een traumatische ervaring, noem maar op. Of je wordt boos of verdrietig, soms zelfs veel bozer of verdrietiger dan normaal zou zijn in die situatie.

Wanneer jouw strategie niet (meer) werkt en een probleem vormt, is het van belang een nieuwe strategie te ontwikkelen die beter werkt.

Een voordeel van deze methode is dat je niet je inhoudelijke verhaal helemaal hoeft te vertellen (het mag wel). Ik begeleid je in hoe je jouw probleem nu beleeft en hoe jij deze beleving zou willen veranderen. Je vindt als het ware op je eigen manier je eigen oplossing voor jouw beleving van jouw probleem.

Net als EMDR is de MatriXmethode breed inzetbaar bij vele emotionele klachten, zoals onder meer trauma’s, PTSS, angsten, rouw, een laag zelfbeeld, emotie-eten of andere verslavingen waar een emotionele pijn onder zit.

Neem contact op

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Of heb je een reactie op één van mijn blogs?
Vul het contactformulier in of maak een belafspraak voor een vrijblijvende kennismaking van 15 minuten.
Gewoon doen! Waarom zou je wachten?