home

volg VitaMien op

inschrijven nieuwsbrief

 

Praktijk VitaMien, Wilhelminastraat 17, 9431 BA Westerbork   t 06-506 266 27   i info@praktijkvitamien.nl     bel of mail voor meer info

voor kinderen en volwassenen

Algemene Voorwaarden
& Privacy Verklaring

Je bent weer welkom in de praktijk, uiteraard met de nodige Corona-maatregelen.    

 

Wat zou het fijn zijn om je altijd blij en gelukkig te voelen. Maar we hebben ook om te gaan met andere emoties, zoals angst, boosheid en verdriet in allerlei soorten en gradaties. Het is belangrijk om deze te beleven en te verwerken op het moment dat ze ontstaan. Emoties zijn beweeglijk: ze komen, en als het goed is, gaan ze ook weer voorbij. Ze zijn er ook niet voor niets. Ze helpen ons te beschermen en om pijn te verwerken.

Tijdens onze opvoeding en in de maatschappij is het beleven van emoties als angst, verdriet en boosheid niet altijd mogelijk of geaccepteerd. Bijvoorbeeld als je niet mag huilen omdat je je dan aanstelt of niet boos mag zijn omdat de ander dat niet fijn vindt. Ook kan een trauma zo erg zijn, dat je niet in staat bent om de emoties te verwerken.  

Je houdt de emoties dan bij je, zet ze vast, en verbindt er zeer waarschijnlijk ook nog conclusies aan, bewust of onbewust. In volgende soortgelijke situaties zullen de emoties weer boven komen of ze zijn zelfs als een tweede natuur altijd bij je aanwezig.

Wanneer je een emotie onderdrukt, kun je er na verloop van tijd last van krijgen. Denk hierbij aan depressieve gevoelens, dwangneurosen, fobieën, emotionele uitbarstingen, buikpijn, hoofdpijn, ongewenst gedrag, hypochondrie, nervositeit, paniekaanvallen, slaapproblemen en stress.

Met psychosociale therapie is het mogelijk om belemmerende emoties alsnog te verwerken en los te laten. Dus blijf er niet meer doorlopen, gun jezelf weer ruimte voor alles waar je wél je aandacht op wilt richten.

EMOTIONELE PROBLEMEN

WAAROM